EY Nederland zet in op diversiteit en inclusiviteit

Kort na de inclusiereis gingen we in gesprek met Ralph van EY Nederland. Als DEI Leader is hij verantwoordelijk voor het nieuwe Diversiteit en Inclusiviteitsbeleid van EY Nederland. Ralph deed mee aan de QUANTUM Inclusiereis om meer inzichten te krijgen over werknemers met een arbeidsbeperking en deze mee te nemen in het nieuwe beleid. Vooral het belang van samen met doelgroepen optrekken, is hem van de inclusiereis bijgebleven.

De belangrijke missie van EY Nederland

Ralph legt uit waarom EY Nederland zo gemotiveerd is om inclusiever te worden. “We vinden het allereerst belangrijk dat we een werkgever zijn waar alle medewerkers zich thuis voelen en de vrijheid ervaren om te zijn wie ze willen zijn. Wanneer medewerkers zichzelf kunnen zijn, halen ze het beste uit zichzelf. Dit vormt de kern van onze nieuwe DEI-strategie, die niet voor niets de titel Empower Every Identity draagt. Inclusiviteit en diversiteit zijn diep verankerd in onze waarden, en we zien het als onze verantwoordelijkheid om een werkomgeving te creëren waarin iedereen de ruimte krijgt om te groeien en te bloeien.”

‘Ons motto is niet voor niets ‘Building a better working world’

Een nieuwe strategie

“Er gebeurt op dit moment ontzettend veel,” zegt Ralph. “We zijn een nieuwe diversiteit en inclusiestrategie aan het uitrollen. Deze startte in september jl. Toen ik net benoemd werd in deze rol, viel me op dat we veel doen op dit gebied, maar de impact daarvan niet altijd meetbaar was. Mensen wisten niet altijd wat EY Nederland precies deed voor diversiteit en inclusiviteit. In onze nieuwe strategie is inclusiviteit het centrale thema. Onze missie is dat iedereen binnen EY Nederland zich welkom voelt en aan tafel kan schuiven.”

Persoonlijke ambitie en betrokkenheid

“Natuurlijk heb ik er affiniteit mee; ik heb zelf al 17 jaar een vriend. Maar ik zie dat voor anderen het een veel grotere worsteling in het leven is. We moeten meer richting dialoog gaan. Uiteindelijk besloot ik dat ik iets kon bijdragen, en ik had de missie om het onderwerp weer wat meer ‘fun’ te maken. Het gaat immers om kansen voor iedereen. Gaandeweg werd ik steeds meer activistischer; je krijgt steeds meer inzicht in de impact en als zaken niet kloppen, wil ik dat we dat binnen EY Nederland goed regelen. Wat ik veel zie, is dat DEI vaak als een zwaar onderwerp wordt ervaren, terwijl het in de basis juist gaat om kansen voor iedereen. Ik vind het daarom belangrijk dat we het onderwerp actief op de agenda houden en het gesprek met elkaar blijven voeren, met respect voor elkaars verschillen. Het fun-element mag daar zeker in blijven.”

Inzichten uit de QUANTUM Inclusiereis

“Het belangrijkste inzicht was dat de trainer zijn persoonlijke verhaal vertelde in combinatie met de theorie. Hoe dingen op hem zijn overgekomen. Hij voelde zich niet een slachtoffer en gaf ook zelf aan dat hij zichzelf niet als slachtoffer ziet. De inclusiereis gaf dat echt een gezicht voor mij. Het wakkerde bij mij een grote verantwoordelijkheid aan om iedereen binnen de organisatie te betrekken bij diversiteit en inclusiviteit. Er zijn mensen in ons systeem die we gelijke kansen moeten bieden.”

Naar een inclusievere werkvloer

“Aan het eind van de rit gaan we dit alleen maar voor elkaar krijgen als iedereen betrokken is en zich verantwoordelijk gaat voelen. Gelukkig zie je wel in de wetgeving dat inclusiviteit een steeds belangrijkere rol krijgt. Binnen EY Nederland hebben we hard gewerkt aan onze Diversiteit en Inclusiviteitstrategie die we lanceerden. Het is een strategie van de Raad van Bestuur tot de teams op de werkvloer. We kijken echt hoe we deze strategie kunnen verankeren in onze teams. Inclusiviteit gaat niet alleen over gender, maar ook over andere ondervertegenwoordigde minderheden.”

Advies aan andere bedrijven

“Het begint met: geef deze groep een stem. We kunnen vanaf de zijlijn bedenken wat nodig is, maar je moet kijken naar hun behoeften. Een van de trainers van de inclusiereis benadrukte dat heel duidelijk: ‘ik ben gewoon een professional met een gedegen opleiding’. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar het maakt je bewust dat we soms vergeten dat ondervertegenwoordigde groepen dezelfde expertise en kwalificaties hebben als anderen. Deze professionals moet je een stem geven als je beleid maakt. Laat hen zelf aangeven wat ze nodig hebben. Inclusiviteit is niet meer weg te denken van de arbeidsmarkt. EY Nederland ziet en pakt hier ook echt kansen. Het is belangrijk dat dit onderwerp bij meer werkgevers gaat leven. We moeten het uiteindelijk met elkaar doen,” aldus Ralph.

Versterk ook jouw werkgeverschap!

Ga mee op QUANTUM Inclusiereis!

Je leert van experts en deel je ervaringen met andere organisaties. Dit alles helpt je om concrete stappen te zetten naar inclusief werkgeverschap.