UNL met de QUANTUM Inclusiereis naar duurzame inclusie

De Universiteiten van Nederland (UNL) besloot deel te nemen aan de QUANTUM Inclusiereis om hun diversiteit- en inclusie (D&I)-doelen te versnellen. Aybüke Bilir, D&I-coördinator bij UNL, legt uit hoe de trainingen haar en haar organisatie heeft geholpen om concrete stappen te zetten richting een inclusievere werkplek.

UNL is een kleine organisatie met 55 medewerkers, waarvan er 10 actief zijn in de D&I-commissie. De motivatie om deel te nemen aan de QUANTUM Inclusiereis kwam voort uit de uitdagingen die ze tegenkwamen bij het realiseren van hun inclusiedoelen.

“Ondanks de sterke betrokkenheid liepen we soms vast, en de QUANTUM Inclusiereis bood gestructureerde en praktische inzichten die we direct konden toepassen.”

Sinds haar aanstelling als D&I-coördinator, zo’n jaar geleden, is haar doel om kennis over inclusie te vergroten en daadwerkelijk verandering te brengen.

Verandering van perspectief

De QUANTUM Inclusiereis heeft Aybüke’s kijk op inclusie verdiept: “Hoe meer je leert, hoe beter je beseft wat je nog niet weet.” De persoonlijke ervaringen van trainers en de praktijkgerichte casussen waren voor haar het meest waardevol.

“De inhoud was direct toepasbaar op onze organisatie, wat het verschil maakte.”

Van kennis naar actie

Tijdens de eerste sessie van de QUANTUM Inclusiereis werd benadrukt dat ‘delen de eerste stap is’. Ik heb de opgedane kennis gedeeld met onze D&I-commissie bij UNL. Een concreet voorbeeld hiervan is het advies om een toegankelijkheidsscan uit te voeren voor ons gebouw. Dit heeft ons aangezet om kritisch naar de bouwtekeningen van ons nieuwe pand te kijken. Zo waren we binnen de D&I-commissie ook al bezig met inclusieve vacatureteksten en wervingsprocessen. Dankzij de QUANTUM Inclusiereis heb ik meer geleerd over wet- en regelgeving die de participatie van mensen met een beperking in de arbeidsmarkt ondersteunt. Ook heb ik inzicht gekregen in effectieve communicatie met collega’s die extra ondersteuning nodig hebben.

Advies aan andere werkgevers

Wat betreft advies aan andere werkgevers, zegt Aybüke: “Doen! Werken aan inclusie is een lange en complexe weg, maar de QUANTUM Inclusiereis helpt om dit proces gestructureerd aan te pakken.” Ze gelooft dat inclusie niet alleen door individueel initiatief kan worden gerealiseerd, maar door samenwerking: “Net zoals Nederland succesvol op water is gebouwd door samenwerking, kunnen wij inclusieve organisaties creëren door samen te werken.”

Toekomstvisie voor inclusief werkgeverschap

Aybüke’s droom is dat inclusie zo vanzelfsprekend wordt dat we er niet meer over hoeven te praten. Ze benadrukt dat de definitie van inclusie breder moet worden dan specifieke groepen, en dat iedereen bij het gesprek betrokken moet worden. Iedereen is divers en heeft verschillende behoeften om optimaal te kunnen functioneren. “Door iedereen in te schakelen, kunnen we inclusie als gezamenlijk doel benaderen.”

Concrete veranderingen en toekomstige initiatieven

We zijn van plan om initiatieven zoals reverse mentoring en trainingen over digitale toegankelijkheid te implementeren. Het gepersonaliseerde spoorboek van de QUANTUM Inclusiereis is hierbij een waardevolle leidraad. “Door trainingen, activiteiten en lezingen te organiseren, houden we het onderwerp levendig. Daarnaast betrekken we anderen actief door feedback te vragen en gezamenlijke brainstormsessies te houden,” licht Aybüke toe.

Successen en blijvende betrokkenheid

In de afgelopen vier jaar hebben we diverse doelen bereikt, zoals inclusieve wervingskanalen, genderneutrale toiletten, flexibele feestdagen en bewustwordingssessies. Daarnaast hebben we D&I-vragen opgenomen in het medewerkerstevredenheidsonderzoek en krijgen nieuwe medewerkers een kennismakingsgesprek met de D&I-coördinator. Onze directie blijft betrokken door de voortgang jaarlijks te evalueren, zodat D&I een zichtbaar en belangrijk onderwerp blijft binnen UNL. We blijven zoeken naar manieren om ons werk continu te verbeteren en inclusiever te maken.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?

De QUANTUM Inclusiereis biedt waardevolle inzichten en handvatten voor organisaties die inclusie serieus willen aanpakken. Volg het voorbeeld van UNL en ontdek hoe jij ook kunt bijdragen aan een inclusievere werkplek!

Ga mee op QUANTUM Inclusiereis!

Je leert van experts en deelt je ervaringen met andere organisaties. Dit alles helpt je om concrete stappen te zetten naar inclusief werkgeverschap.