Inspraak ervaringsdeskundige jongeren voor écht inclusieve aanpak
Inspraak is belangrijk voor iedereen, zeker voor jongeren met een ondersteuningsbehoefte die vaak niet genoeg gehoord worden. Wanneer jongeren meedenken over beslissingen die hen aangaan, voelen ze zich meer betrokken en gewaardeerd. Dit geldt niet alleen voor school, maar ook voor de werkvloer, bedrijven en organisaties. Het betrekken van jongeren maakt een organisatie inclusiever en draagt bij aan gelijke kansen.
Inspraak in het onderwijs
Marion van der Burg, afgelopen jaar uitgeroepen tot nummer 5 in de Student van het Jaar-verkiezing, werkt al jaren als docent in het vso. Het gebrek aan inspraak van de leerlingen daar vormt een belemmering in hun ontwikkeling, zag ze. Met haar afstudeeronderzoek voor de master pedagogiek heeft ze leerlingen met een beperking een stem gegeven. Ze helpt hen om mee te denken over hoe het onderwijs voor hen beter kan worden ingericht. Dit is niet alleen goed voor de leerlingen, maar zorgt er ook voor dat de school een inclusievere plek wordt voor iedereen. Marion laat zien hoe krachtig het is wanneer leerlingen hun stem laten horen. Meer over haar werk is te lezen op de website van HR Profielen.
De Inclusiemakers en de Junior Inclusion Board (JIB)
De Inclusiemakers faciliteert en ondersteunt Junior Inclusion Boards (JIB) als onderdeel van het MDT-project Ready For Take Off. JIB’s zorgen ervoor dat de stemmen van deze jongeren gehoord worden en dat zij daadwerkelijk kunnen bijdragen aan veranderingen die hen aangaan.
Deze jongerenraden bestaan uit jongeren die ervaringen hebben met beperkingen of andere uitdagingen. Zij denken mee over hoe organisaties, scholen en bedrijven inclusiever kunnen worden. Ze delen hun ideeën over bijvoorbeeld de toegankelijkheid van onderwijs en werk, en geven adviezen aan de overheid en bedrijven.
Jongeren denken mee over inclusieve toeleiding naar werk
Een voorbeeld is de RealistenRaad van PROVSO.WORKS. Een jongerenraad die bestaat uit zeven jongeren. Zij denken mee over projecten die te maken hebben met de overgang van school naar werk. De raad adviseert bedrijven, scholen en organisaties over hoe zij jongeren beter kunnen ondersteunen bij het vinden van werk en het opbouwen van een carrière. Zo dachten ze bijvoorbeeld mee over hoe het project ‘Touwtjes in Handen’ beter kon worden gepromoot. Ook gaven ze tips voor het project ‘Zelfstandig Reizen’, dat jongeren helpt om zelfstandig te reizen naar hun werk. Dit soort adviezen helpen om de overgang van school naar werk gemakkelijker te maken voor jongeren. Zo zijn ook leerlingenraden actief op VSO Heerenwaard in Rotterdam (startte op 24 januari 2025),
Samenleving met gelijke kansen, ongeacht achtergrond of beperking
Jongeren betrekken bij beslissingen die hen aangaan is dus van groot belang, zowel in het onderwijs als op de werkvloer. Door jongeren actief te laten meedenken over hoe dingen beter kunnen, ontstaat er een inclusievere omgeving waarin iedereen zich gewaardeerd voelt. Dit geldt niet alleen voor jongeren met een beperking, maar voor iedereen die betrokken is bij een school, bedrijf of organisatie.
Wanneer jongeren hun stem laten horen, dragen zij bij aan het verbeteren van de werkvloer, de school of andere plekken waar zij zich bevinden. Dit zorgt ervoor dat de keuzes die gemaakt worden beter aansluiten bij de werkelijkheid en de behoeften van de jongeren zelf. Zo bouwen we samen aan een samenleving waarin iedereen gelijke kansen krijgt, ongeacht achtergrond of beperking.
Kortom
Of het nu gaat om het onderwijs, de werkvloer of andere organisaties, wanneer jongeren betrokken worden bij de besluitvorming, ontstaat er een inclusievere omgeving. Dit zorgt ervoor dat de keuzes die gemaakt worden beter aansluiten bij de werkelijkheid van jongeren. Inspraak is dus niet alleen goed voor de jongeren zelf, maar ook voor de samenleving als geheel.
Doe mee!
Samen kunnen we veel bereiken. Laten we samen bouwen aan een inclusieve maatschappij met verbinding en volop mogelijkheden. Welkom aan boord!