Terugblik Jongeren Stuurgroep RFT-O | 27 mei 2024

De Jongeren Stuurgroep Ready for Take Off (RFT-O) is een belangrijk onderdeel van het MDT-project RFT-O. De stuurgroep heeft als taak om zowel gevraagd als ongevraagd advies te geven over alle onderdelen van het project. Hun expertise ligt in het verzamelen van ervaringen van alle betrokkenen en het gebruik ervan om het MDT-project nog beter te maken.

Kennismaking

De bijeenkomst op 27 mei begon met een kennismaking. Een stuurgroeplid, met een achtergrond in taal- en cultuurstudies en een master in interculturele communicatie, werkt momenteel bij een uitkeringsinstantie en is sinds 2021 betrokken bij de Realisten Academie, de voorloper van het huidige MDT-project RFT-O. Een ander stuurgroeplid, werkzaam bij een ministerie, heeft ervaring binnen verschillende afdelingen van dit ministerie en is sinds 2017 verbonden aan het MDT-project. Twee andere leden hebben diverse rollen gehad binnen de Realisten Academie en blijven actief betrokken bij RFT-O. Nikki is facilitator van de stuurgroep en werkt bij een stichting die fungeert als onderzoeks- en projectbureau voor jongeren- en jeugdparticipatie. Deze stichting was betrokken bij de Realisten Academie en is nu betrokken bij het MDT-project RFT-O.

Projectuitleg en taken van de stuurgroep

De bijeenkomst ging verder met een uitleg over het project, monitoring en de taken van de stuurgroep. De vragen die tijdens de presentatie werden gesteld, varieerden van details over Mytylscholen tot het definiëren van een inclusievere arbeidsmarkt. De stuurgroep vergadert elke twee maanden, geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de projectmanagers en coördinatoren van Onbeperkt aan de slag en ECIO, en monitoren of alles goed verloopt. Daarnaast werd afgesproken dat de stuurgroep samen de vragen bepaalt voor de verschillende doelgroepen zoals recruiters en dat ze elk kwartaal een overleg hebben met de projectgroep.

Monitoringsafspraken en focus

Nikki zal op 28 mei de Realistenraad in Rotterdam bezoeken. De monitoring richt zich op de definitie van een inclusievere arbeidsmarkt, kennis van werkgevers over wetgeving voor mensen met een beperking, en de ervaringen van deelnemers met de trainingen. Daarnaast wordt gekeken of de pitches en ervaringen van de raden aansluiten bij de praktijk en haalbaar zijn voor werkgevers.

Doelstellingen van de stuurgroep

De stuurgroepleden hebben hun doelen geformuleerd. Een lid wil de training evalueren, advies geven en in gesprek gaan met deelnemers om hun ervaringen te achterhalen. Een ander lid richt zich op het signaleren en bijsturen van de projectdoelen. Een derde lid wil ieders krachten benutten voor succesvolle projecten, prioriteiten stellen en mogelijk een interview afleggen. Een vierde lid wil de pitches en adviezen monitoren voor bedrijfsmogelijkheden, inclusie bevorderen en haar interviewvaardigheden verbeteren door evaluaties met werkgevers.

Rondvraag en praktische afspraken

De projectgroep vroeg naar het beste kanaal voor jongerencommunicatie en of het acceptabel is als werkgevers leerlingen te hoog inschatten. De stuurgroep stelde dat nieuwsbrieven, social media, mail, TikTok, via gemeenten en appjes geschikte kanalen zijn, en in Den Haag is Jongerenpunt 070 een optie. Ze benadrukten het belang van realistische verwachtingen en duidelijke afspraken over grenzen en mogelijkheden.

De stuurgroep vroeg hoe de projectgroep weer in contact komt met werkgevers en hoe de tegoedbon werkt. Nikki zal deze vragen per e-mail sturen. Evelyn wil deelnemen aan een training en de volgende stuurgroepvergadering is op 2 juli, gevolgd door het kwartaaloverleg op 11 juli 2024, waarbij reiskosten worden vergoed. De stuurgroep ontvangt elk half jaar een tegoedbon.

Wil je ook deel uitmaken van de Jongeren Stuurgroep RFT-O?

Stuur dan een berichtje naar Nikki van de Klundert via klundert@st-alexander.nl.