Weerbare Werkgever

Slechts 20% van de mensen met een ernstige psychische aandoening (EPA) heeft een betaalde baan. De werkeloosheid is hoog, terwijl werk juist cruciaal is voor een duurzaam herstel. Veel werkgevers voelen een drempel om mensen met psychische aandoeningen aan te nemen. Hoe ga je met deze mensen om? Wat heeft deze doelgroep nodig om aan de slag te gaan? Dit leidt tot beperkte kansen voor deze groep. Het project ‘ weerbare werkgever’ brengt hier verandering in.  

Met het project Weerbare Werkgever trainen en ondersteunen we zowel werknemers met EPA als werkgevers. Dit leidt niet alleen tot meer kansen en duurzame werkgelegenheid voor mensen met een psychische aandoening, maar ook tot een meer diverse en innovatieve werkcultuur. 

Wie kan deelnemen aan de ‘Weerbare Werkgever’? 

Het project is voor: 

  • personen met EPA, waaronder diverse psychische stoornissen zoals schizofrenie, ernstige depressie, en autisme.  
  • werkgevers die willen leren hoe ze deze werknemers met EPA effectief kunnen ondersteunen en integreren in hun bedrijven. 

Wat levert het je als deelnemer op?  

  • Als werknemer met EPA, de Experience Expert, word je getraind en ondersteund om beter te kunnen functioneren in een werkomgeving.  
  • Als werkgever krijgt je kennis en hulpmiddelen aangereikt voor het creëren van een inclusieve werkplek.   

Het belang van begrip, aanpassing en ondersteuning  

Het succes van inclusie hangt af van zowel de bereidheid van werknemers met EPA om deel te nemen als de bereidheid van werkgevers om de nodige aanpassingen en ondersteuning te bieden. Dit project benadrukt het belang van wederzijds begrip en aanpassing, oftewel ’tweeweg-inclusie’, waarbij zowel de werknemer als de werkgever actief bijdragen aan een inclusieve werkplek. 

‘It takes two to tango’ 

Door samen te werken en heldere afspraken te maken over wederzijdse verwachtingen en verantwoordelijkheden. Oftewel ’tweeweg-inclusie’: alleen dan kunnen zowel werknemers als werkgevers bijdragen aan een inclusieve werkplek waarin iedereen de kans krijgt om zijn of haar talenten te benutten. 

  • de potentiële werknemers met een ernstige psychische aandoening (EPA) moeten zich voorbereiden en versterken zodat ze zelfbewust en zelfstandig kunnen opereren. 
  • de werkgevers moeten leren hoe ze de juiste voorwaarden kunnen scheppen en begrip kunnen tonen. Zij moeten daarvoor beter worden toegerust om een ondersteunende en inclusieve omgeving te bieden.  

Activiteiten Weerbare Werkgever 

Met trainingen, hackathons en de ontwikkeling van tools en deze samen te brengen, biedt ‘De Weerbare Werkgever’ zowel de kennis als de praktische hulpmiddelen die nodig zijn om een inclusieve en ondersteunende werkomgeving te creëren.